Lucka 3: Filtträning

Filtträning innebär att vi lär hunden lägga sig på en filt och slappna av. På så sätt har vi alltid en enkel pausstation för vår hund. Dessutom är filten ett utmärkt sätt att hjälpa hundar som har svårt för passivitet att komma ner i varv.

Träningen består av två delar.

Den första delen går ut på att lära hunden att söka upp filten och att tycka om filten. Här jobbar vi inte med avslappning alls, utan vill bara bygga ett värde för filten. Gör så här:

1. Lägg ner filten framför hunden när den har fokus på dig. Så fort hen visar minsta intresse för den (tittar på den, går mot den, nosar på den, sätter en tass på den etc) klickar du/berömmer du och kastar en godbit på filten.

2. Belöna att hunden kliver upp på filten. Fortsätt belöna så länge den står på filten. Belöna genom att droppa godbitar på filten.

3. Kasta en godis på golvet, utanför filten, och låt hunden äta den. Vänta sedan tills hunden kliver upp på filten igen – belöna massor.

4. Variera din position i förhållande till filten. Hunden ska kunna söka upp filten från alla möjliga vinklar och avstånd. Variera också miljön ni tränar i.

Parallellt med den här träningen ska du träna avslappning. Börja belöna hunden med (lugna) godbitar när den är avslappnad hemma. Till en början kommer den studsa upp och vilja ha mer godis, men då låtsas du bara som ingenting tills den återigen slappnat av och lagt sig. Du kan också ta hunden i koppel och sätta dig med en kopp kaffe vid bordet. Försök få det att verka som att ni inte alls tränar, utan bara sitter vid bordet. Belöna alla tendenser till att hunden slappnar av, som att den gör långsammare rörelser, lägger sig ner, suckar, gäspar eller bara är stilla.

Utgå från hur din hund ser ut när den är avslappnad – om den aldrig lägger sig på sidan när den vilar är det troligtvis så att den bara försöker träna dig till att ge den godis om den gör det i det här läget.

Använd stora, sega godbitar som hunden måste tugga ordentligt på. Det har en lugnande effekt.

Håll en låg belöningsfrekvens – belöna ganska sällan. I vanliga fall vill vi belöna hunden ofta när vi lär den något nytt, men inte här. Vi vill nämligen undvika att hunden ligger där med för hög belöningsförväntan. Den ska verkligen slappna av och inte tänka på godis.

Här är en lista (från Hundid, där jag lärt mig filtträning) på beteenden som tyder på avslappning:

Stilla svans
Avslappnade öron
Tyst
Ligga på sidan
Stängd mun
Tunga ögonlock
Ligger som en kringla
Blinkar tungt
Håller benen utsträckta under sig
Halkar över på skinkan
Lugna rörelser
Nosar
Landar i en position, blir kvar
Tyngdpunkt i golvet
Hakan på tassen
Drar in framtassen i liggandet
Hängande huvud
Visar trampdynorna
Armbågarna ut från kroppen
Sträcker ut bakbenen bakåt eller åt ena sidan
Brett mellan framtassarna
Bäddar
”Cirklar” före läggandet
Gäspar
Slickar sig runt munnen
Smackar
Fnyser
Sträcker på sig
Trivselljujd/grymtningar
Suckar
Lägger ner huvudet
Mjuk kropp
Slickar sig
Stretchar
Öronen blir stilla
Mjuk nacke
Kisar
Djup andning

När hunden är duktig på att snabbt slappna av är det dags att para ihop filten med avslappningen. Kör ett pass avslappningsträning och låt hunden sedan få gå iväg en bit och äta en godbit. Medans den är borta lägger du ner filten där hunden tidigare legat. När den kommer tillbaka möts den således av filten! Vänta på att hunden kommer på att den inte bara ska kliva på filten, utan också lägga sig ner och slappna av innan du belönar. Vips har du kedjat ihop de två delarna!

När hunden är duktig på detta ska du också lära den att ligga kvar och slappa på filten oavsett vad som händer runt omkring. Börja med att du rör dig. Gå tillbaka och belöna om hunden ligger kvar. Om den reser sig tar du bara tillbaka den till filten.

Öka störningarna runt hunden. Kanske kan du ta fram en leksak och kasta lite för dig själv? Eller låt en människa passera! En annan hund kanske? Bara fantasin sätter gränser.

Kom också ihåg att filtträna i många olika miljöer! Om du bara tränar i vardagsrummet kommer din hund så klart inte klara att filtträna på stan.

My slappar på sin filt på Bergviks köpcentrum. I bakgrunden sker ponnyridning – massor av barn och hästar som låter och härjar, men My ligger och sover på sin trygga filt.

Här ligger My och sover på filten medan matte jobbar på TV4:s redaktion.

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar